Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Príjem z poistného vlani vo svete stúpol, v SR však klesol o desatinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Z ekonomického hľadiska bude podľa dokumentu najväčšou výzvou v nasledujúcich rokoch zvládnuť inflačné prostredie.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Napriek vysokej inflácii stúplo celosvetové poistné v minulom roku o takmer 5 %. Naopak, príjmy z poistného na Slovensku klesli o desatinu. Vyplýva to z aktuálnej Allianz globálnej správy o poistení, ktorá analyzuje vývoj poistného trhu vo svete.

Celkový príjem z poistného dosiahol vlani na Slovensku 1,9 miliardy eur, čo predstavovalo medziročný pokles o 10,1 %. "Obidva veľké segmenty poistného trhu - životné a majetkové poistenie - zaznamenali veľký pokles. Príjem z poistného v životnom poistení klesol o 12,9 % na 0,8 miliardy eur a v majetkovom a zodpovednostnom poistení o 9,6 % na 1,1 miliardy eur," vyčíslil Allianz. Stúpol len malý trh zdravotného poistenia, ktorý viac ako zdvojnásobil svoj príjem na 29 miliónov eur.

Výška vybraného poistného vo svete podľa štúdie stúpla minulý rok o 4,9 % na takmer 5,6 bilióna eur. Najsilnejším segmentom ostalo životné poistenie (2,6 bilióna eur), nasleduje poistenie majetku a zodpovednosti (1,8 bilióna eur) a zdravotníctvo (1,1 bilióna eur). Tieto tri segmenty sa však vyvíjali odlišne.

"Zatiaľ čo majetok a zodpovednosť zaznamenali silný rast o 8,7 %, kde najväčším ťahúňom bola Severná Amerika, ktorá tvorí až dve tretiny svetového poistného, zdravotníctvo stúplo len o 4,9 %, pričom najviac ho potiahla Ázia. Životné poistenie, ovplyvnené stlačenými príjmami domácnosti, stúplo len o slabých 2,4 % a najväčší prepad utrpelo v západnej Európe, kde kleslo o 2,7 %," priblížila štúdia.

Z ekonomického hľadiska bude podľa dokumentu najväčšou výzvou v nasledujúcich rokoch zvládnuť inflačné prostredie. Napriek vyššej inflácii však odhaduje, že poistné vo svete v nasledujúcom desaťročí bude rásť o 5,2 % ročne. Na Slovensku očakáva zvýšenie poistného o 4,1 % ročne.

"Poistenie potvrdzuje svoju hodnotu aj v turbulentných časoch vysokej inflácie a nízkeho rastu. Poistný trh síce nemôže zrušiť infláciu, ale môže v priebehu času zmierniť jej dopad a pôsobiť ako určitý druh nárazníka, pretože vyrovnáva krivku ekonomického cyklu pre zákazníkov," zhodnotil hlavný ekonóm Allianz Ludovic Subran.