Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Príjmy Nemecka z daní v auguste klesli, prvýkrát v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Ifo uviedol, že tento rok ekonomika vzrastie iba o 1,6 %, zatiaľ čo v júni počítal s rastom o 2,5 %.

Berlín 22. septembra (TASR) - Príjmy Nemecka z daní minulý mesiac klesli o takmer 3 %. Najväčšia európska ekonomika tak zaznamenala prvý pokles daňových príjmov v tomto roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila údaje nemeckého ministerstva financií.

Ministerstvo vo štvrtok oznámilo, že daňové príjmy spolkovej a krajinských vlád dosiahli za mesiac august 54,21 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 2,6 %. V júli ešte o 0,3 % vzrástli.

Za osem mesiacov roka predstavoval výber daní v Nemecku 522,26 miliardy eur, čo oproti rovnakému obdobiu minulého roka znamená rast o 12,8 %. Vývoj za osem mesiacov ovplyvnil pozitívne 1. polrok.

"Najmä v prvých šiestich mesiacoch sa príjmy zvyšovali. Čiastočne k tomu prispela nízka porovnávacia základňa v dôsledku protipandemických opatrení v minulom roku," uviedlo ministerstvo.

Zároveň varovalo pred vývojom v druhej polovici roka. Ako informovalo vo svojej správe, v dôsledku takmer úplného zastavenia dodávok plynu z Ruska a extrémne vysokých cien energií sa ekonomické vyhliadky Nemecka na 2. polrok zhoršili, napriek relatívne výraznému rastu v prvej polovici roka. Napríklad ekonomický inštitút Ifo minulý týždeň výrazne zhoršil rast nemeckej ekonomiky v tomto roku a v budúcom roku počíta s recesiou.

Ifo uviedol, že tento rok ekonomika vzrastie iba o 1,6 %, zatiaľ čo v júni počítal s rastom o 2,5 %. V roku 2023 ekonomika podľa Ifo klesne o 0,3 %, pričom inštitút pôvodne počítal s rastom o 3,7 %.