Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Príjmy rakúskych poľnohospodárov vlani mierne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ako dôvody pre mierny rast príjmov uvádza ministerstvo vyššie výnosy z úrody pšenice najmä vďaka väčšej osiatej ploche.

Viedeň 21. augusta (TASR) - Tržby rakúskych poľnohospodárskych podnikov vlani mierne vzrástli o 1,4 % na priemerných 28.368 eura na každý podnik. Vyplýva to zo správy ministerstva pôdohospodárstva, ktorá vyhodnocovala účtovné údaje 1939 podnikov v rezorte poľnohospodárstva a lesného hospodárstva.

Ako dôvody pre mierny rast príjmov uvádza ministerstvo vyššie výnosy z úrody pšenice najmä vďaka väčšej osiatej ploche, pozitívne sa prejavili aj vyššie ceny olejnatých plodín, vyššie výnosy mliekarenských firiem a nárast cien ovocia. Priaznivý vplyv malo rozširovanie chovu ošípaných, kde sa aj vďaka vládnym opatreniam podarilo stabilizovať ceny.

"Vývoj vyzerá na prvý pohľad pozitívne, no príjmy poľnohospodárov už roky stagnujú," cituje agentúra APA ministerku pôdohospodárstva Elisabeth Köstingerovú. Vzhľadom na súčasné rokovania o cenách medzi obchodníkmi a poľnohospodármi požaduje ministerka čestné ceny. "Viac než kedykoľvek predtým potrebujeme čestné ceny produktov a surovín, ktoré vyrábajú naši poľnohospodári." Dumpingové boje reťazcov na úkor producentov podľa nej nemajú budúcnosť.

Negatívny vplyv na príjmy rezortu mali podľa správy nižší výrub dreva a vysoký podiel dreva poškodeného lykožrútom, ako aj vyššie odpisy strojového vybavenie a vzostup nákladov na chov zvierat.

"Je pozitívne, že navzdory pandemickej kríze a deformácii trhu sa nám s pomocou vhodných podporných opatrení podarilo už druhýkrát v rade stabilizovať príjmy poľnohospodárov. Na druhej strane však príjmy v dlhodobom horizonte, na rozdiel od ostatných profesných skupín, prešľapujú na mieste a situácia tak zostáva viac než napätá," povedal prezident Poľnohospodárskej komory Rakúska Josef Moosbrugger.