Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Príjmy Ruska z ropy tento rok aj napriek bojkotu vzrástli o 50 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dodávky z Ruska pokračujú, aj keď Európska únia (EÚ) pripravuje zákaz dovozu a medzinárodné koncerny, ako Shell či TotalEnergies, prisľúbili, že prestanú nakupovať ruskú ropu.

Paríž 12. mája (TASR) - Príjmy Ruska z ropy tento rok aj napriek bojkotu vzrástli o 50 %, uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

Moskva každý mesiac v tomto roku získala takmer 20 miliárd USD (18,95 miliardy eur), keď objem predaja ropy a ropných produktov dosiahol okolo 8 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne, uviedla IEA vo svojej mesačnej správe. A to aj napriek tomu, že pre obchodné reštrikcie prijaté po ruskej invázii na Ukrajinu sa mnohí obchodníci a rafinérie vyhýbajú ruskej rope.

Dodávky z Ruska pokračujú, aj keď Európska únia (EÚ) pripravuje zákaz dovozu a medzinárodné koncerny, ako Shell či TotalEnergies, prisľúbili, že prestanú nakupovať ruskú ropu. Zvýšený záujem o zlacnenú ropu z Ruska majú Čína a India.

IEA vo svojej aktuálnej mesačnej správe nijako výrazne nezmenila vyhliadky pre svetový trh s ropou. Na globálnom trhu je nedostatočná ponuka, čo sa môže ešte zhoršiť v najbližších mesiacoch po zotavení dopytu zo strany Číny, ktorý priškrtili protipandemické opatrenia.

Zníženie dodávok rafinovaných ropných produktov z Ruska ešte zhoršilo situáciu na trhu. Ich rezervy klesli sedem kvartálov po sebe, pričom zásoby takzvaných stredných ropných destilátov sú najnižšie od roku 2008.

Aj napriek všetkým problémom Moskva v prvých štyroch mesiacoch 2022 profitovala z vysokých cien ropy. Jej príjmy z exportu ropy a ropných produktov v tomto období medziročne stúpli o 50 %. Európska únia (EÚ) bola aj napriek sankciám uvaleným na Moskvu v apríli stále najväčším trhom pre ruský export, keď sem smerovalo až 43 %.

Začínajú sa však objavovať prvé signály narušenia odolnosti Ruska. Dodávky ruskej ropy v apríli klesli o 1 milión barelov denne, pričom tieto straty sa môžu v druhej polovici roka strojnásobiť, odhaduje IEA. Sankcie EÚ proti ruským firmám, ako je Rosnefť, začnú platiť 15. mája a Brusel pripravuje úplný zákaz dovozu ruskej ropy.

"V prípade dohody nové embargá urýchlia reorientáciu obchodných tokov, ktorá už prebieha, a donútia ruské ropné spoločnosti uzavrieť ďalšie ťažobné vrty," dodala.