Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Príjmy seniorov rastú v priemere rýchlejšie ako inflácia aj počas kríz

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vyplýva to z kvantifikácie opatrenia legislatívnej zmeny valorizácie dôchodkov, ktorú vypracovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Bratislava 3. marca (TASR) - Aj napriek poklesu očakávanej valorizácie z 13,1 % na 12,1 % v budúcom roku, prevyšuje jej výška aj naďalej prognózu dôchodcovskej inflácie na úrovni 6,9 %. Citeľný reálny nárast dôchodkov možno očakávať aj v nasledujúcich rokoch a bude zároveň vyšší ako očakávaná výška inflácie. Vyplýva to z kvantifikácie opatrenia legislatívnej zmeny valorizácie dôchodkov, ktorú vypracovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Od roku 2015 do roku 2026 by sa mal priemerný príjem v eurách blížiť dvojnásobnej úrovni, čo je podľa RRZ nárast o 89 %. Nárast inflácie je za rovnaké obdobie o niečo vyšší ako 60 %. "Po relatívne prudkých poklesoch do prepuknutia koronakrízy by to mohlo znamenať stabilizáciu pomeru priemerného príjmu starobného dôchodcu voči priemernej mzde v národnom hospodárstve," uviedol predseda RRZ Ján Tóth.

K najväčšej dodatočnej pomoci starobným dôchodcom došlo podľa RRZ v roku 2020 zdvojnásobnením 13. dôchodku, ako aj v roku 2022 ad hoc príjmami, ako 14. dôchodok či očkovací bonus. Tie budú od roka 2023 nahradené rodičovským dôchodkom. Priemerný vyplatený rodičovský dôchodok pre seniorov s nárokom je očakávaný v ročnej sume približne 340 eur.

RRZ upozornila, že dôchodkový systém môže mať problém s udržateľnosťou. Zaťažuje totiž podľa nej verejné financie do budúcnosti.