Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prílev eur otriasa švajčiarskym bezpečným prístavom

V poslednom období švajčiarsky frank oproti euru prudko vzrástol. Foto: TASR/AP Photo

Švajčiarska národná banka sľúbila udržanie kurzu eur a švajčiarskych frankov v pomere 1 EUR/1,20 CHF.

Praha 15. augusta (TASR) - Ľudia, ktorí si myslia, že vo Švajčiarsku sú ich úspory a investície uchránené pred prípadným rozpadom eurozóny, by mohli onedlho zažiť šok. Od začiatku krízy výrazne vzrástol dopyt po švajčiarskej mene, tradične bezpečným prístavom. Spôsobil prudký rast franku (CHF), proti ktorému sa krajina bráni neustálymi intervenciami tým, že nakupuje ostatné meny. Ak to povieme jednoduchšie, frank je krytý nechceným eurom.

Švajčiarska národná banka (ŠNB) sľúbila udržať kurz EUR/CHF v pomere 1 EUR/1,20 CHF, a to iba masívnymi intervenciami. Banka pred pár dňami informovala, že jej rezervy v júli vzrástli medzimesačne o 10 % na 406 miliárd CHF (338,05 miliardy eur). Väčšinu devízových rezerv majú Švajčiari práve v eurách. To predstavuje 71 % veľkosti celej švajčiarskej ekonomiky, najviac v celej histórii krajiny, a zároveň je to obrovské riziko pre toto hospodárstvo. Ak by banka nebola schopná stále zabraňovať rastu franku, bude vystavená obrovským stratám.

Analytici pripomínajú, že zachovanie hodnoty majetku počas kríz je umením, ale súčasná hra na bezpečné prístavy v niektorých krajinách je vytváranie zbytočnej bubliny, ktorá skôr či neskôr praskne.

Švajčiarsko nehádže polená pod nohy investorom len intervenciami na menovom trhu. Tvrdé reštrikcie platia aj pre ďalší prílev zahraničného kapitálu alebo nákup nehnuteľností. Dvadsaťšesť kantónov totiž verí, že pre prúd zahraničného, predovšetkým špekulačného kapitálu ohrozuje švajčiarsku ekonomiku a zvyšuje ceny. Matthew Lynn, zakladateľ poradenskej spoločnosti Strategy Economics s humoristickým podtextom tvrdí, že "Ženeva a Zürich nikdy nepatrili medzi lacné destinácie, ale teraz človek potrebuje hypotéku aj na šálku kávy".