Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Primárny rozpočtový deficit Grécka v roku 2022 prekonal cieľ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jej primárny rozpočtový deficit za minulý rok predstavuje 1,8 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Atény 16. januára (TASR) - Grécka vláda vykázala za rok 2022 primárny rozpočtový deficit vo výške 6,67 miliardy eur. To je lepší výsledok, ako plánovala. Pomohli jej vyššie príjmy a nižšie výdavky. Ukázali to v pondelok údaje gréckeho ministerstva financií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vláda v Aténach si dala za cieľ dosiahnuť v roku 2022 primárny rozpočtový deficit, ktorý nezahŕňa náklady na obsluhu dlhu, sociálne zabezpečenie a rozpočty miestnej správy vo výške 8,5 miliardy eur.

Jej primárny rozpočtový deficit za minulý rok predstavuje 1,8 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Grécko odhaduje, že jeho ekonomika vzrástla v roku 2022 o 5,6 %, keďže sa zvýšili spotrebiteľské výdavky, príjmy z cestovného ruchu a investície.

Rozpočtové príjmy Grécka dosiahli minulý rok 65,75 miliardy eur, čo bolo viac, ako vláda plánovala. A zároveň, vlaňajšie výdavky vo výške 71,27 miliardy eur boli oproti očakávaniam o 1,97 miliardy eur nižšie.

Tento rok počíta Grécko s primárnym rozpočtovým prebytkom po troch rokoch deficitov spôsobených najmä pandémiou ochorenia COVID-19 a energetickou krízou. Vláda za toto obdobie minula na dotáciách viac ako 40 miliárd eur.

Dosiahnutie prebytku je kľúčovou podmienkou pre Grécko, ktoré v roku 2018 vystúpilo v poradí už z tretieho záchranného programu od medzinárodných veriteľov. A je tiež dôležitý pre získanie ratingovej známky v investičnom pásme po desiatich rokoch slabého ratingu.