Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Primátor B. Bystrice: Praktiky združenia brzdia investičné akcie mesta

Ján Nosko, archívna snímka. Foto: TASR

Tvrdí, že obsahom účelových podaní s cieľom projekt zabrzdiť a zdržať sú vždy totožné dôvody, ako aj kopírované rovnaké texty vo veciach, ktoré spolu vzájomne nesúvisia a majú len všeobecný charakter.

Banská Bystrica 8. marca (TASR) – Po medializovanej výzve ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) o aktivitách Združenia domových samospráv vedeného údajným aktivistom Marcelom S., ktoré má prostredníctvom nezmyselných až šikanóznych námietok brzdiť stavebné konania v mestách, adresoval banskobystrický primátor Ján Nosko ministrovi list. Informuje ho v ňom, že Banská Bystrica pri realizácii investičných akcií už niekoľko rokov naráža na absurdné požiadavky združenia. Primátor žiada Sulíka, aby zasiahol. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

"Aj my sa musíme takmer pri každom investičnom zámere najprv vysporiadať s nezmyselnými požiadavkami a účelovými žalobami podanými týmto združením. Pri projektoch financovaných z mimorozpočtových zdrojov sme limitovaní aj časovým faktorom. Hrozí tak, že v dôsledku zdržania nestihneme prostriedky vyčerpať, čím nám môžu vzniknúť finančné a materiálne škody. Preto som zareagoval na výzvu ministra a požiadal ho, aby zasiahol a vyvinul maximálne úsilie na úpravu potrebnej legislatívy a aby vyzval Združenie domových samospráv, nech zastaví svoje šikanózne praktiky," konštatoval Nosko.

Podľa neho v meste pod Urpínom toto združenie brzdí a výrazným spôsobom predlžuje realizáciu významných investičných akcií financovaných nielen z mestského rozpočtu, ale i zo získaných eurofondov a štátnych dotácií.

"V prípade dlho očakávaného a potrebného parkoviska na Tatranskej ulici na sídlisku Sásová podania združenia neúmerne predlžujú získanie potrebných povolení na výstavbu. Nezmyselnými požiadavkami výrazne zasiahlo i do konaní súvisiacich s obnovou mestského parku, revitalizácie vnútroblokov na sídliskách Sásová a Fončorda, rekonštrukcie zimného štadióna či revitalizácie vonkajšieho areálu plavárne na Štiavničkách," zdôrazňuje vedenie mesta.

Tvrdí, že obsahom účelových podaní s cieľom projekt zabrzdiť a zdržať sú vždy totožné dôvody, ako aj kopírované rovnaké texty vo veciach, ktoré spolu vzájomne nesúvisia a majú len všeobecný charakter.

"Ministerstvo hospodárstva už kontaktovalo primátora s prísľubom spolupráce," dodala Marhefková.