Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra

Ak ste ešte nestihli dovolenku, využiť môžete niektorú z last minute dovoleniek v Chorvátsku, navštíviť môžete napríklad Primošten.

Bratislava 7. septembra (TASR-OTS) - Ak ste ešte nestihli dovolenku, rýchlo si pozrite ponuku cestovných kancelárií a objednajte si letenku . Využiť môžete niektorú z last minute dovoleniek v Chorvátsku, navštíviť môžete napríklad Primošten. Malebné chorvátske mestečko strednej Dalmácie , ktoré leží 22 km južne od Šibeniku, pôvodne postavené na ostrove, ktorý bol neskôr spojený s pevninou, a tým premenený na poloostrov. Hradby a vlnolamy mesta sú jednoducho ódou na húževnatosť a svedčia o zápase o každý kúsok zeme, ich fotografie môžeme nájsť na budove Spojených národov v New Yorku. Na najvyššom bode ostrova stojí farský kostol sv. Juraja zo 16. storočia, ktorý bol neskôr v 18. storočí prestavaný v barokovom štýle. Stará obec je stupňovito rozložená na malom poloostrove a je s pevninou spojená umelou šijou.

Pred jej vybudovaním bol ostrovček spojený s pevninou mostom, odtiaľ pochádza aj názov – od slova primostiti, t.j. premostiť. Za posledné desaťročia sa Primošten rozrastá aj na priľahlej pevnine. Pred niekoľkými rokmi bolo na pobreží južne od Primoštenu, na okraji jeho novej zástavby, vybudované hotelové stredisko Marinaý Lučica. Vďaka šťastnému spojeniu príťažlivého prostredia starej časti s modernou architektúrou rekreačného komplexu, ale aj vďaka priaznivým prírodným podmienkam a veľmi dobrým športovým možnostiam, patrí Primošten medzi obzvlášť atraktívne miesta. V okolí je možnosť pekného kúpania severným smerom v zátokách Vela Raduča a južným smerom v zátokách Primošten a Peleš a na ostrovčeku Smokvica. Na ďalších blízkych ostrovčekoch Maslinovik, Lukovnjak a Grbavac a v zátoke Peleš sú veľmi dobré podmienky pre podmorský rybolov. V bezprostrednom okolí Primoštenu pútajú pozornosť tiež vinice uprostred kamenného mora holokrasu. Nakoľko budete na dovolenke, nemusíte sa nikam ponáhľať, ani byť presní ako švajčiarske hodinky a pokojne si poprezerať všetky atrakcie, ktoré táto oblasť ponúka.