Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Prípravy na lunárny nový rok zvýšili čínsky vývoz v januári o štvrtinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zahraničný obchod Číny zaznamenal v posledných mesiacoch oživenie, no bez započítania vplyvu sviatkov spojených s novým rokom bol rast podľa analytikov iba jednociferný.

Peking 8. februára (TASR) - Zahraničný obchod Číny zaznamenal v januári 2013 výrazný rast, pričom nemalý podiel na tomto výsledku mali prípravy na príchod lunárneho nového roka. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Vývoz vzrástol v minulom mesiaci medziročne o 25 %, čo je výrazné zrýchlenie rastu po 14,1-% zvýšení exportu za december. Dôvodom je fakt, že podniky sa snažili urýchliť zabezpečenie dodávok pred takmer dvojtýždňovými sviatkami spojenými s oslavami lunárneho nového roka. Dovoz dosiahol až 28-% rast, čo je viac než 4-násobok medziročného rastu z decembra, keď ten zaznamenal 6 %.

Vývoz Číny dosiahol minulý mesiac 187,4 miliardy USD (138,34 miliardy eur) a dovoz 158,2 miliardy USD. Prebytok čínskeho zahraničného obchodu tak v januári predstavoval 29,2 miliardy USD, zatiaľ čo trhy očakávali prebytok na úrovni 22 miliárd USD. V porovnaní s januárom 2012 to znamená rast o 6,5 %.

Zahraničný obchod Číny zaznamenal v posledných mesiacoch oživenie, no bez započítania vplyvu sviatkov spojených s novým rokom bol rast podľa analytikov iba jednociferný, aj keď najnovšie údaje prekonali očakávania trhov. Lunárny nový rok sa vlani začal už v januári, tento rok sa však začína až vo februári, čo znamená, že aj sviatky pripadnú výhradne na tento mesiac. Za február sa preto očakávajú zvlášť slabé výsledky.