Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Príspevok na opatrovanie a osobnú asistenciu sa od júla 2022 zvýši

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zvýšené príspevky poberatelia pocítia podľa rezortu už v auguste, keď im bude vyplatený príspevok za mesiac júl. Ešte v tomto roku pôjde z kapitoly rezortu práce na účel takmer 7,8 milióna eur.

Bratislava 8. júna (TASR) - Od júla 2022 dostanú vyšší peňažný príspevok na opatrovanie všetci opatrovatelia, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych. Vláda SR schválila nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré upravuje hodinovú sadzbu osobnej asistencie a výšku peňažného príspevku na opatrovanie.

Rezort práce spresnil, že po novom je tento príspevok vo výške čistej minimálnej mzdy na rok 2022, teda 525,65 eura mesačne. Zvyšuje sa tiež hodinová sadzba osobnej asistencie, a to na 5,20 eura. Za posledné dva roky, teda od roku 2020, je to takmer 25-percentný nárast, pričom opatrovatelia si v priemere polepšili približne o 50 eur.

Zvýšené príspevky poberatelia pocítia podľa MPSVR už v auguste, keď im bude vyplatený príspevok za mesiac júl. Ešte v tomto roku pôjde z kapitoly rezortu práce na tento účel takmer 7,8 milióna eur.

"Za dva roky sme peňažný príspevok na opatrovanie zvýšili o viac ako 22 % a peňažný príspevok na osobnú asistenciu takmer o 25 %," povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Štát každoročne zvyšuje hodinovú sadzbu osobnej asistencie a peňažný príspevok na opatrovanie podľa aktuálne platnej minimálnej mzdy. Zámerom je zlepšenie podmienok pre osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu alebo opatrujú fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ktorá je odkázaná na pomoc inej osoby.

Výšky peňažného príspevku na opatrovanie upravuje zákon o kompenzáciách a je odstupňovaný v závislosti od toho, či opatrovanie vykonáva fyzická osoba, ktorá poberá či nepoberá niektorú z dôchodkových dávok, od počtu opatrovaných osôb s ŤZP a od rozsahu poskytovanej služby.