Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Príspevok za ubytovanie odídencov má zohľadňovať aj ceny energií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Určením podmienky pre poskytnutie príspevku za ubytovanie odídencovi na úroveň nákladov za lôžko sa podľa rezortu dopravy a výstavby zamedzí prekompenzovaniu.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Príspevok na ubytovanie odídencov pre ubytovacie zariadenia má zohľadňovať aj nárast cien elektrickej energie a plynu, pričom sa má vychádzať z nákladov za lôžko. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorý na stredajšom zasadnutí odobril kabinet.

Zámerom rezortu dopravy podľa predloženého materiálu je, aby zvýšený príspevok, ktorý predstavuje kompenzáciu časti nákladov na ubytovanie odídencov pre ubytovacie zariadenia, čiastočne zohľadňoval zvýšené jednotkové ceny elektrickej energie a plynu v čase vykurovacej sezóny počas účinnosti nariadenia. Vychádza sa pritom z nákladov za lôžko.

Určením podmienky pre poskytnutie príspevku za ubytovanie odídencovi na úroveň nákladov za lôžko sa podľa MDV zamedzí prekompenzovaniu. "V tejto súvislosti sa náklady za lôžko, spojené s poskytnutím ubytovania odídencovi, javia ako transparentnejší parameter v porovnaní s cenou, a to aj vzhľadom na to, že niektoré osoby poskytujúce ubytovanie nedisponujú oficiálnym cenníkom," konštatuje sa v návrhu.

Rezort dopravy zároveň dodal, že niektoré osoby poskytujúce ubytovanie nestihli požiadať o príspevok za ubytovanie v čase od 1. júla do 30. septembra 2022. Preto návrh nariadenia ustanovuje aj možnosť osobám poskytujúcim ubytovanie odídencom v čase od 1. júla do 30. septembra 2022 požiadať o preplatenie oprávnených nákladov, ak nepožiadali o preplatenie príspevku podľa nariadenia vlády o príspevku za poskytnutie ubytovania odídencovi v súvislosti so situáciou na Ukrajine.