Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Príspevok na ubytovanie odídenca sa od apríla zjednotí na šesť eur

Na archívnej snímke informačný nápis na chodníku pre utečencov na železničnej a autobusovej stanici. Foto: TASR František Iván

Príspevok za ubytovanie odídenca v bytoch a rodinných domoch zostáva nezmenený.

Bratislava 20. marca (TASR) - Príspevok na ubytovanie odídenca nad 15 rokov sa od apríla zníži na šesť eur za noc. Ministerstvo vnútra ho bude poskytovať do 30. júna. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

Dôvodom úpravy je zrovnoprávnenie výšky poskytnutého príspevku bez ohľadu na vek ubytovaných. "Výška príspevku za jednu noc ubytovania odídenca, ktorý nedovŕšil vek 15 rokov, zostáva nezmenená, a zníži sa výška takéhoto príspevku za odídenca, ktorý dovŕšil vek 15 rokov, z 12 eur na šesť eur, ak ide o ubytovanie v nebytovej budove slúžiacej na krátkodobé ubytovanie, ak sa ubytovanie neposkytuje na základe oprávnenia podľa živnostenského zákona," vysvetlilo ministerstvo vnútra v materiáli.

Príspevok za ubytovanie odídenca v bytoch a rodinných domoch zostáva nezmenený. "Bude sa poskytovať vo výške päť eur za jednu noc ubytovania odídenca bez ohľadu na vek odídenca," doplnili z ministerstva.

Zároveň je podľa rezortu žiaduce, aby odídenci, ktorí chcú zostať na Slovensku, mali motiváciu začleniť sa do bežného života a podieľať sa na zabezpečovaní základných životných potrieb aj z vlastných zdrojov.

Rezort poukázal na to, že plošný systém poskytovania ubytovania odídencom je náročný na verejné financie. Príspevok by sa preto od 1. júla mal po legislatívnych zmenách poskytovať len 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska a ďalej len v prípade tých odídencov, ktorí patria medzi zraniteľné osoby, priblížil.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) informoval, že finančné zdroje na takúto pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou sa majú hľadať v rámci eurofondov. "Celkové náklady, ktoré je potrebné nájsť, sú niekde na úrovni zhruba 200 až 300 miliónov eur," načrtol.