Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Prístup občanov tretích krajín na trhu práce sa zjednoduší

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Prístup a zotrvanie občanov tretích krajín na trhu práce sa zjednodušia. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

"Hlavným dôvodom vypracovania návrhu zákona je upraviť právny rámec poskytovania finančných príspevkov v rámci aktívnych opatrení na trhu práce (AOTP) a zabezpečiť zosúladenie zákona o službách zamestnanosti s aktuálnymi potrebami aplikačnej praxe, najmä v oblasti zamestnávania štátnych príslušníkov tretích krajín a podpory zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím,"
priblížil rezort práce.

MPSVR spresnilo, že návrh zákona sa zaoberá revíziou právneho rámca poskytovania finančných príspevkov v rámci AOTP, úpravou právneho rámca podpory zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím, ďalej úpravou zjednodušenia prístupu a zotrvania štátnych príslušníkov tretích krajín na trhu práce, najmä úpravou určenia zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily na úroveň krajov a zjednodušením procesu obnovenia prechodného pobytu na účel zamestnania.

Novela zákona podľa rezortu práce upravuje aj pôsobnosť Aliancie sektorových rád, sektorových rád a vzdelávania, prípravy na trh práce v súlade so Stratégiou celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2021 až 2030 a Akčným plánom k Stratégii celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2022 až 2024.