Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Prístup k penzijnému systému je danajským darom pre budúce generácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Riešením preto nie je znižovanie výdavkov, ale zvyšovanie príjmov. Nesmie to však vytvárať kolosálne dlhy, ako je to napríklad v prípade druhého penzijného piliera.

Bratislava 22. februára (TASR) - Udržateľnosť či neudržateľnosť, ako aj výkonnosť penzijného systému je otázkou jeho výšky príjmov. Riešením preto nie je znižovanie výdavkov, ale zvyšovanie príjmov. Nesmie to však vytvárať kolosálne dlhy, ako je to napríklad v prípade druhého penzijného piliera. Tie totiž sú aj budú také veľké, že je naivné myslieť si, že ich splatí súčasné obyvateľstvo - budú danajským darom pre budúce generácie. Zhodli sa na tom autori štúdie Dôchodky - spravodlivé a udržateľné, ktorá vznikla pod záštitou nadácie Friedrich Ebert Stiftung (FES).

Autori argumentujú tým, že budúce generácie systém zaťaží natoľko, že zo svojich "švajčiarskych dôchodkov" budú musieť penzisti buď platiť dane, alebo finančne pomáhať svojim deťom, ktoré budú splácať aktuálne vytvárané dlhy.

Súčasný vládny kabinet sa vo svojom programe zaviazal presadzovať dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému. Autori štúdie zdôrazňujú, že doterajšie návrhy boli položené na stôl bez odbornej diskusie. Tú sa snažia vyvolať. Uznávajú, že súčasný, ale ani predošlý penzijný systém Slovenska nepredstavujú dostatočnú odpoveď na otázku, ako zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť. Takéto riešenie podľa nich nie je ľahké nájsť.

"Je isté, že terajší systém treba zásadne zmeniť, a to najmä ústupom od jeho architektúry postavenej na troch pilieroch, z toho dvoch povinných a zásadne rozdielnych. Predstava, že čím viac pilierov máte, tým je stavba pevnejšia, je naivná a neprofesionálna," okomentovali autori.

Podľa autorov silné štáty s výkonnejšími ekonomikami, než má Slovensko, stavajú na verejnom, priebežne financovanom dôchodkovom systéme. "Aj ony riešia problém ich dlhodobej udržateľnosti, ale nejdú našou cestou," dodali autori.

Uznávajú, že demografický vývoj predstavuje hrozbu pre udržateľnosť dôchodkového systému, lenže je podľa nich evidentné, že ani druhý pilier nie je proti demografii imúnny. "Reakciou teda nemá byť prispôsobovať penzijný systém demografii, ale ovplyvňovať demografiu samotnú," uviedli odborníci a ilustrovali to na príklade zníženia podzemných zásob vody. To viedlo ľudí k vykonaniu vodozádržných opatrení a nie k odsťahovaniu sa alebo k príprave ľudí na nižší príjem tekutín. Vláda by sa podľa autorov mala inšpirovať známymi pronatalitnými opatreniami štátu z minulosti.