Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Prítomnosť kalu v pôde môže negatívne ovplyvniť jej ďalšiu úrodnosť

Kaustifikačný kal vyviezli v uplynulom období z Hencoviec okrem Nižného Hrabovca aj na pozemky v katastrálnom území obcí Sačurov a Dávidov.

Nižný Hrabovec 25. mája (TASR) - Kaustifikačný kal, ktorý vyviezli v uplynulých týždňoch z areálu spoločnosti Bukocel Hencovce na poľnohospodársku pôdu nad Nižný Hrabovec v okrese Vranov nad Topľou, môže negatívne ovplyvniť jej ďalšiu úrodnosť.

"Kal nie je kontaminovaný ťažkými kovmi, ale pôda, kde sa aplikoval, má pH alkalické - 7,9, takže jeho použitie nebolo v danom prípade vhodné," myslí si Jozef Vilček z Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy.

Kaustifikačný kal vyviezli v uplynulom období z Hencoviec okrem Nižného Hrabovca aj na pozemky v katastrálnom území obcí Sačurov a Dávidov. "V záujme eliminácie rizík poškodenia poľnohospodárskych pôd odporúčame okamžite odstránenie kalu, následne vykonať hlbokú orbu a vysiať tam vápnomilné - kalkofilné plodiny. Ako kryciu plodinu odporúčame aspoň počas troch rokov pestovať lucernu siatu," zdôraznil Vilček.

Podmienky, za akých došlo k vývozu stoviek ton vápenatej hmoty z areálu hencovskej fabriky na poľnohospodárske pozemky nad Nižný Hrabovec, skúmala v uplynulých dňoch Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). "Pri kontrole sa zistilo, že prevádzkovateľ Bukocel, a. s., nedodržal niekoľko podmienok integrovaného povolenia. Kaustifikačný kal nevyviezol na skládku v súlade s technicko-prevádzkovými podmienkami integrovaného povolenia, ale ho odovzdal - daroval na základe darovacej zmluvy spoločnosti Agrofyt v Nižnom Hrabovci," uvádza sa v stanovisku SIŽP.

Bukocel, a. s., mal porušiť aj ďalšiu podmienku integrovaného povolenia, podľa ktorej je povinný odovzdávať odpad len osobám oprávneným nakladať s predmetnými druhmi odpadu podľa všeobecne záväzného predpisu odpadového hospodárstva na základe uzatvorených písomných zmlúv. Na zistené nedostatky inšpekcie bude nadväzovať v blízkom čase správne konanie. Za činnosť vykonávanú v rozpore s integrovaným povolením môže SIŽP uložiť prevádzkovateľovi pokutu až do výšky 331.939,18 eura.

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) nariadil spoločnosti Agrofyt, ako aj Bukocelu, a. s., do 15. júna kaustifikačné vápno z poľnohospodárskej pôdy nad Nižným Hrabovcom odstrániť. Hencovskej firme zároveň zakázal spomínanú vápenatú hmotu uvádzať do obehu. "Ide o necertifikovaný a nepovolený prípravok na vápnenie pôd," uviedol pre TASR riaditeľ ÚKSÚPu Peter Kolenič.