Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Problémy nemeckého priemyslu s dodávkami komponentov sa zmiernili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Problémy s dodávkami komponentov uviedlo v marci 41,6 % nemeckých priemyselných podnikov.

Mníchov 30. marca (TASR) - Problémy v oblasti dodávok komponentov v nemeckom priemyselnom sektore sa tento mesiac zmiernili, najväčšia európska ekonomika je však ešte stále ďaleko od ideálnej situácie v zásobovaní. Poukázal na to pravidelný prieskum ekonomického inštitútu Ifo, ktorý zverejnila agentúra Reuters.

Problémy s dodávkami komponentov uviedlo v marci 41,6 % nemeckých priemyselných podnikov, uviedol Ifo. Vo februári zaznamenalo takéto problémy 45,4 % oslovených firiem.

"Zmiernenie týchto problémov sa pozitívne odrazí na priemyselnej produkcii v nasledujúcich mesiacoch," reagoval na marcové výsledky Klaus Wohlrabe, šéf oddelenia výskumu v Ifo. Na druhej strane k zásadnej redukcii bariér v oblasti obstarávania v niektorých kľúčových priemyselných odvetviach stále nedošlo, dodáva správa Ifo.

Najväčšie problémy s dodávkami potrebných materiálov a komponentov majú výrobcovia strojov a zariadení, automobilky či podniky vyrábajúce elektrospotrebiče a elektroniku. V tomto odvetví poukázalo na pretrvávajúce komplikácie v dodávkach surovín a medziproduktov viac než 60 % podnikov.