Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Problémy s dodávkami zasiahli kvartálne tržby Philips Electronics

Na archívnej snímke vstup do sídla Philipsu v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Zisk pred úrokmi, daňami a amortizáciou (EBITA) dosiahol v 3. kvartáli 426 miliónov eur oproti 456 miliónom eur pred rokom. Upravený EBITA klesol podľa agentúry Reuters o 25 % na 512 miliónov eur.

Amsterdam 18. októbra (TASR) - Holandská spoločnosť Philips Electronics zhoršila v pondelok vyhliadky tohtoročných tržieb a zisku. Reagovala tak na slabšie výsledky za 3. kvartál, ktoré na jednej strane ovplyvnilo sťahovanie niektorých respiračných prístrojov z trhu a na druhej globálny nedostatok elektronických komponentov.

Philips v pondelok informoval, že za obdobie od júla do konca septembra klesli jeho tržby medziročne o 6 % na 4,16 miliardy eur a porovnateľné tržby zaznamenali pokles o 7,6 %. Ako uviedla agentúra Reuters, Philips koncom augusta oznámil, že začne so sťahovaním zhruba štyroch miliónov respiračných prístrojov z trhu pre možnú degradáciu niektorých častí a ich prípadnú toxicitu.

Pod pokles tržieb sa okrem toho podpísali aj problémy v dodávateľských reťazcoch, ktoré obmedzili dodávky niektorých elektronických komponentov. Firme tak trvá dlhšie, než objednávky zrealizuje. "Výkyvy v globálnych dodávateľských sieťach sa zintenzívnili," povedal šéf spoločnosti Frans van Houten. "Očakávame, že tieto problémy budú pretrvávať aj vo 4. štvrťroku," dodal.

Zisk pred úrokmi, daňami a amortizáciou (EBITA) dosiahol v 3. kvartáli 426 miliónov eur oproti 456 miliónom eur pred rokom. Upravený EBITA klesol podľa agentúry Reuters o 25 % na 512 miliónov eur.

Čistý zisk síce výrazne vzrástol, ako uviedol server RTTNews, z 340 miliónov eur pred rokom na 2,98 miliardy eur, výsledky však ovplyvnil jednorazový predaj časti aktív. V dôsledku najnovšieho vývoja holandská firma teraz očakáva percentuálny rast porovnateľných tržieb iba na dolnej hranici jednociferného pásma, čo je slabší rast, než uviedla v predchádzajúcej prognóze. Zároveň dodala, že čo sa týka ziskovej marže, počíta iba "s miernym" zlepšením.