Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Problémy samospráv s energiami má predseda výboru riešiť s premiérom

Jozef Lukáč, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Vláda samosprávam deklarovala pomoc s energokrízou.

Bratislava 2. februára (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj sa vo štvrtok zaoberal cenami energií pre samosprávy. Predseda výboru Jozef Lukáč (Sme rodina) má podľa prijatého uznesenia prerokovať s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO) možnosť priameho rokovania o riešení problémov samospráv na úrovni predsedu vlády.

Predstavitelia samospráv zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia samosprávnych krajov SK 8 žiadajú výbor o písomné zhrnutie svojich požiadaviek.

Na rokovaní výboru sa zúčastnil aj dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Vláda samosprávam deklarovala pomoc s energokrízou. Od 1. januára do 31. marca má byť cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát. Pomoc by sa mala vyplácať prostredníctvom minuloročnej schémy. O prvé kompenzácie za január bude možné požiadať v priebehu februára.

Mestá a obce v posledných týždňoch upozorňujú na vážny negatívny dosah energokrízy. Kritizujú vládu pre nedostatok informácií, ale aj pre rozhodnutia, ktoré samosprávam berú z rozpočtov.