Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Problémy v lodnej doprave výrazne znížili vývoz brazílskej kávy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Brazílske pražiarne momentálne čoraz viac využívajú Robustu vo svojich zmesiach, keďže po júlových mrazoch vyskočili ceny kávy Arabica na historické maximá.

Sao Paulo/New York 14. októbra (TASR) – Vývoz kávy z Brazílie klesol v septembri medziročne o takmer 30 %. Uviedla to brazílska asociácia vývozcov kávy Cecafe s tým, že dodávky komodity na trh stále komplikujú problémy v medzinárodnej lodnej preprave.

Podľa Cecafe vyviezla Brazília v septembri 2,74 milióna 60-kilogramových vriec kávy. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená pokles o 29 %. Ako povedal šéf Cecafe Nicolas Rueda, čo sa týka lodnej prepravy, situácia sa už dlhší čas nemení a vývozcovia majú problém pri zabezpečovaní si prepravných kontajnerov a lodí. Navyše, aj potom, čo sa im podarí plavidlá a kontajnery zabezpečiť, musia často čeliť meškaniu nakládky v prístavoch.

„Konkurencia medzi exportérmi, čo sa týka zabezpečovania lodných kontajnerov a termínu nakládky, je obrovská. Navyše, všetko je veľmi drahé," povedal Rueda.

Export kávy Arabica klesol v septembri medziročne o 24 % na 2,42 milióna vriec. Ešte výraznejší pokles zaznamenal vývoz kávy Robusta. V tomto prípade klesol vývoz o 51 % na iba 326.045 vriec.

Dôvodom prudkého poklesu vývozu Robusty je zvýšený dopyt po tejto káve na brazílskom trhu. Brazília, ktorá je najväčším vývozcom kávy na svete, je po USA zároveň druhým najväčším svetovým konzumentom kávy. Brazílske pražiarne momentálne čoraz viac využívajú Robustu vo svojich zmesiach, keďže po júlových mrazoch vyskočili ceny kávy Arabica na historické maximá.