Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Producent zlata Barrick Gold oznámil v závere roka výrazný rast zisku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade tržieb Barrick Gold prekonal očakávania trhov.

Toronto 16. februára (TASR) - Kanadská ťažobná spoločnosť Barrick Gold zaznamenala v závere minulého roka rast čistého zisku, pričom v medzikvartálnom porovnaní sa zisk zvýšil viac než dvojnásobne. Firma zároveň oznámila program spätného odkúpenia akcií v hodnote až 1 miliarda USD.

Jeden z najväčších producentov zlata na svete informoval, že vo 4. kvartáli minulého roka dosiahol čistý zisk 726 miliónov USD (639,93 milióna eur), čo na akciu predstavuje 41 centov. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 6 %, oproti 3. štvrťroku sa však zisk zvýšil viac než dvojnásobne, keď v 3. kvartáli dosiahla spoločnosť zisk 347 miliónov USD.

Bez započítania jednorazových položiek dosiahla firma na akciu 35 centov. Prekonala tak očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s rastom upraveného zisku na 31 centov z 24 centov/akcia v predchádzajúcom kvartáli.

Aj v prípade tržieb Barrick Gold prekonal očakávania trhov. Tržby sa zvýšili medzikvartálne o 17 % na 3,31 miliardy USD, zatiaľ čo analytici predpokladali rast na 3,18 miliardy USD.

Spoločnosť zaznamenala v poslednom štvrťroku minulého roka medzikvartálne zvýšenie produkcie medi aj zlata, v medziročnom porovnaní však produkcia zlata mierne klesla. Čo sa týka medi, jej produkcia vzrástla oproti 3. kvartálu o 26 % a medziročne o 6 % na 126 miliónov libier. Produkcia zlata dosiahla 1,203 milióna uncí, čo medzikvartálne znamená rast o 10 %, medziročne však mierny pokles. V rovnakom období pred rokom vyprodukovala ťažobná firma 1,206 milióna uncí zlata.

(1 EUR = 1,1345 USD)