Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Producenti z OPEC+ zaostali vlani za ťažobným cieľom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na základe novej dohody krajiny od augusta zvyšujú produkciu ropy o 400.000 barelov denne. Viaceré štáty však nedokázali nové produkčné kvóty naplniť.

Moskva/Londýn 1. februára (TASR) - Ropné zoskupenie OPEC+ zaostalo v minulom roku za svojím produkčným cieľom v priemere o viac než 800.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). V dôsledku toho prišli členské krajiny na tržbách o miliardy dolárov, čo pocítili najmä štáty, ktoré nemajú dosť financií na potrebné investície.

Vychádzajúc z priemernej referenčnej ceny ropného koša Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na úrovni 70 USD (62,75 eura) za barel, pokles ťažby zhruba o 800.000 barelov denne oproti produkčnému cieľu znamenal vlani pre členské krajiny OPEC+ stratu na príjmoch približne 21 miliárd USD. TASR o tom informovala na základe výpočtov agentúry Reuters.

Po tom, ako štáty OPEC+ (zoskupenie zahrnuje krajiny OPEC a ďalších producentov na čele s Ruskom) pristúpili v roku 2020 k rekordnému obmedzovaniu produkcie, neskôr začali program znižovania ťažby postupne uvoľňovať. Na základe novej dohody krajiny od augusta zvyšujú produkciu ropy o 400.000 barelov denne.

Viaceré štáty však nedokázali nové produkčné kvóty naplniť. Týka sa to najmä afrických krajín ako Nigéria a Angola.

(1 EUR = 1,1156 USD)