Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Produkcia amerického priemyslu v septembri nečakane klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Pokles produkcie bol zaznamenaný vo viacerých odvetviach, no najväčší v automobilovom priemysle, ktorý zápasí s nedostatkom polovodičov.

Washington 18. októbra 2021 (AFP) - Produkcia amerického priemyslu v septembri nečakane klesla, už druhý mesiac po sebe. Dôvodom sú pokračujúce problémy s dodávkami surovín a komponentov, ktoré bránia vo výrobe. Informovala o tom v pondelok americká centrálna banka Fed.

Podľa najnovších údajov Fed sa celková produkcia amerického priemyslu v septembri 2021 znížila o 1,3 % po revidovanom poklese o 0,1 % v auguste. Ekonómovia pritom očakávali, že priemysel v septembri ožije a jeho produkcia stúpne o 0,2 %.

Pokles produkcie bol zaznamenaný vo viacerých odvetviach, no najväčší v automobilovom priemysle, ktorý zápasí s nedostatkom polovodičov.

Presnejšie, produkcia výrobného sektora v USA v septembri klesla o 0,7 %, pričom produkcia motorových vozidiel a súčiastok sa znížila o 7,2 % a produkcia v ostatných výrobných závodoch klesla o 0,3 %.

Fed zároveň revidoval smerom nadol údaje za august, keď výroba po spresnení klesla o 0,4 % namiesto nárastu o 0,2 % pri rýchlom odhade, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že produkcia výrobného sektora sa v septembri zvýši o 0,1 %.

Produkcia elektriny v septembri tiež klesla, o 3,6 %, produkcia v banskom a ťažobnom sektore sa znížila o 2,3 %.