Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Produkcia áut v Británii sa vo februári výrazne zvýšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Produkciu podporilo zmiernenie problémov v dodávkach vstupných surovín a komponentov, uviedlo vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).

Londýn 30. marca (TASR) - V Británii sa minulý mesiac vyrobilo takmer 70.000 áut, zhruba o 13 % viac než v rovnakom období minulého roka. Produkciu podporilo zmiernenie problémov v dodávkach vstupných surovín a komponentov, uviedlo vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT). Informoval o tom portál RTTNews.

V Británii vyrobili vo februári 69.707 áut, čo medziročne predstavuje rast o 13,1 %. Vysoký rast zaznamenala produkcia pre domáci trh aj zahraničné trhy, v obidvoch prípadoch sa zvýšila o dvojciferné hodnoty. Výroba pre domáci trh vzrástla o 20,3 % a pre zahraničné trhy o 11,5 %, pričom väčšina produkcie určenej pre zahraničie smerovala do Európskej únie.

Práve EÚ v nemalej miere zlepšila britské štatistiky, keď export britských áut na tento trh vzrástol o 6,5 %. Na druhej strane vývoz áut do USA a Číny klesol zhruba o pätinu. Na trh USA vyviezla Británia o 19,9 % menej áut než vo februári minulého roka a v prípade Číny pokles predstavoval 21,6 %.