Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Produkcia áut v Británii v auguste klesla o takmer 10 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výroba pre domáci trh klesla približne o štvrtinu, zatiaľ čo produkcia na export sa znížila o 5,5 %, a to najmä v dôsledku slabšieho dopytu v USA, Číne a Japonsku.

Londýn 28. septembra (TASR) - Výroba automobilov vo Veľkej Británii po šiestich mesiacoch neprerušeného rastu v auguste klesla o takmer 10 %. Z výrobných liniek zišlo celkovo 45.052 vozidiel, oznámilo vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Výroba pre domáci trh klesla približne o štvrtinu, zatiaľ čo produkcia na export sa znížila o 5,5 %, a to najmä v dôsledku slabšieho dopytu v USA, Číne a Japonsku. Najväčším exportným trhom zostala Európska únia (EÚ), kam smerovalo v auguste takmer šesť z desiatich vyvezených automobilov. Produkcia hybridných elektrických vozidiel, plug-in hybridných vozidiel a batériových elektrických vozidiel sa zvýšila o 2,8 % na 16.511 kusov, čo predstavovalo takmer 20 % áut vyrobených v auguste.

Za osem mesiacov do konca augusta celková produkcia britského automobilového priemyslu vzrástla o 11,8 % na 571.671 kusov.