Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Produkcia áut vo Veľkej Británii v júli klesla o 37,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tieto čísla odrážajú extrémne náročné podmienky, s ktorými sa musia vyrovnávať britskí výrobcovia áut, uviedol šéf SMMT Mike Hawes.

Londýn 26. augusta (TASR) - Produkcia áut vo Veľkej Británii minulý mesiac prvýkrát od februára opäť prudko padla. Automobilky vyrobili v júli o 37,6 % menej vozidiel ako v rovnakom mesiaci pred rokom, uviedol britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT.

To bol pre britský automobilový priemysel najhorší júl od roku 1956. Hlavným dôvodom negatívneho vývoja je pokračujúci nedostatok čipov, ktorý brzdí produkciu automobiliek po celom svete. K tomu je potrebné pripočítať rastúci počet ľudí, ktorí museli ísť do karantény po kontakte s človekom infikovaným novým koronavírusom.

Za prvých 7 mesiacov britská automobilová produkcia medziročne vzrástla približne o 18 %. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 však klesla o 29 %.

"Tieto čísla odrážajú extrémne náročné podmienky, s ktorými sa musia vyrovnávať britskí výrobcovia áut," uviedol šéf SMMT Mike Hawes. Dodal, že vplyv pandémie sa pre zmenu karanténnych pravidiel bude zmenšovať, ale pokiaľ ide o nedostatok čipov v dohľadnom čase sa situácia nezlepší.

Približne štvrtina (26 %) zo všetkých v júli vyrobených áut boli elektromobily alebo hybridy, čo je podľa SMMT nový rekord.