Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v ČR v auguste nečakane klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na augustové výsledky malo negatívny vplyv predovšetkým neplánované predĺženie dovoleniek v automobilovom priemysle v dôsledku globálneho nedostatku čipov.

Praha 7. októbra (TASR) - Produkcia priemyslu v Českej republike v auguste 2021 nečakane klesla, prvýkrát od februára. Prispelo k tomu najmä zníženie výroby áut pre nedostatok komponentov. Informoval o tom vo štvrtok Český štatistický úrad (ČSU).

Podľa najnovších údajov ČSÚ sa priemyselná produkcia v susednej krajine v auguste 2021 znížila medziročne o 1,4 % po revidovanom náraste o 6,8 % v predchádzajúcom mesiaci. Zaostala tak aj za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali spomalenie tempa rastu priemyselnej výroby v sledovanom období na 2,6 %.

Na augustové výsledky malo negatívny vplyv predovšetkým neplánované predĺženie dovoleniek v automobilovom priemysle v dôsledku globálneho nedostatku čipov a plánovaných dočasných odstávok v energetickom sektore.

Vo väčšine ostatných odvetví priemyslu pritom výroba rástla. Konkrétne, výroba strojov a zariadení stúpla o 11,3 %, kovových produktov o 6 % a elektrických zariadení o 7,1 %.

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy klesla priemyselná produkcia v Česku v auguste o 3,2 %, najviac od apríla 2020, po júlovom náraste o 1,9 %.