Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Produkcia českého priemyslu vzrástla v septembri viac, ako sa čakalo

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za celý 3. štvrťrok sa výkon českého priemyslu zvýšil medziročne o 5,5 % a medzikvartálne o 2,1 %.

Praha 7. novembra (TASR) - Tempo rastu priemyselnej produkcie v Českej republike sa v septembri zrýchlilo a prekonalo odhady analytikov. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa štatistík sa priemyselná produkcia v susednej krajine v septembri 2022 zvýšila medziročne o 8,3 %, po náraste o 7,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Septembrový výsledok prekonal prognózy trhu, ktorý očakával, že rast priemyselnej produkcie zostane na úrovni 7,2 %. Namiesto toho sa zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo od júna 2021.

K septembrovému medziročnému výkonu českého priemyslu prispel najmä nárast výroby motorových vozidiel, prívesov a návesov (o 58 % oproti 48,7 % v auguste). Zvýšila sa aj produkcia elektrických zariadení (9,8 % oproti 7,3 %). Na druhej strane opäť klesla produkcia kovových konštrukcií, a to o -5,4 % po znížení o -0,2 % v auguste.

V medzimesačnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Česku v septembri zvýšila o 0,2 %, čo bol miernejší nárast ako o 0,8 % v auguste.

Za celý 3. štvrťrok sa výkon českého priemyslu zvýšil medziročne o 5,5 % a medzikvartálne o 2,1 %.