Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia nemeckého priemyslu a aprílový index Ifo strmo klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konkrétne, výkon celého nemeckého priemyslu, teda výrobného sektora, energetiky aj stavebníctva, sa v marci po úprave o kalendárne vplyvy medzimesačne znížil o 9,2 %.

Wiesbaden/Mníchov 7. mája (TASR) - Produkcia nemeckého priemyslu v marci strmo klesla, najviac od januára 1991, keď sa po zjednotení Nemecka začala séria týchto údajov. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené blokády. Informoval o tom vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

Konkrétne, výkon celého nemeckého priemyslu, teda výrobného sektora, energetiky aj stavebníctva, sa v marci po úprave o kalendárne vplyvy medzimesačne znížil o 9,2 %. To ostro kontrastuje s jeho zvýšením vo februári o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní sa celková priemyselná produkcia v najväčšej európskej ekonomike v marci prepadla o 11,6 % po februárovom poklese o 1,8 %.

Produkcia vo výrobnom sektore sa pritom v marci znížila medziročne o 11,6 % a v energetike o 6,4 %, zatiaľ čo v stavebníctve stúpla o 1,8 %.

Ani vyhliadky nemeckého priemyslu, ktorý je jedným z kľúčových motorov ekonomiky, nie sú priaznivé. Renomovaný hospodársky inštitút Ifo na základe výsledkov svojho prieskumu uviedol, že nemecký priemyselný sektor očakáva pád výroby aj v nasledujúcich mesiacoch.

Index priemyselnej produkcie Ifo, ktorý predpovedá jej vývoj v nasledujúcich troch mesiacoch, sa totiž v apríli prepadol na -51,4 bodu z -21,4 bodu v marci. Dosiahol tak najnižšiu úroveň od zjednotenia Nemecka v roku 1990. Na porovnanie, v decembri 2008, počas globálnej finančnej krízy, klesol na -42,9 bodu.