Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Produkcia nemeckého priemyslu sa v januári nečakane znížila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní nemecká priemyselná produkcia v januári klesla o 3,9 %. To bolo viac ako jej zníženie o 1 % v decembri.

Wiesbaden 8. marca (TASR) - Produkcia nemeckého priemyslu, ktorý je jedným z motorov tamojšej ekonomiky, sa v januári nečakane znížila. Ukázali to v pondelok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa najnovších štatistík sa výkon nemeckého priemyslu v januári znížil o 2,5 % oproti decembru, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 1,9 %.

Ekonómovia pritom očakávali, že sa priemyselná produkcia v najväčšej európskej ekonomike v januári zvýši medzimesačne o 0,2 %.

Po vylúčení energií a stavebníctva klesla priemyselná produkcia v januári medzimesačne o 0,5 %. Výroba energií pritom v prvom mesiaci roka vzrástla o 0,6 %, zatiaľ čo stavebná produkcia sa znížila o 12,2 %.

V medziročnom porovnaní nemecká priemyselná produkcia v januári klesla o 3,9 %. To bolo viac ako jej zníženie o 1 % v decembri.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiacom pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu a zavedením blokád v Nemecku, bola priemyselná produkcia v januári 2021 nižšia o 4,2 %.