Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Produkcia nemeckého priemyslu v júni prekvapujúco klesla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v Nemecku v júni stúpla o 5,1 %. Tempo jej rastu sa však citeľne spomalilo z májových 16,6 %.

Wiesbaden 6. augusta (TASR) - Produkcia priemyslu v Nemecku, najväčšej európskej ekonomike, aj v júni prekvapujúco klesla. A to už tretí mesiac po sebe, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že ožije. Informoval o tom v piatok spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa najnovších štatistík sa výkon nemeckého priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov v júni znížil o 1,3 % oproti máju, keď medzimesačne klesol o revidovaných 0,8 %. Ekonómovia pritom predpovedali v júni rast produkcie o 0,5 %.

Bez energií a stavebníctva sa priemyselná výroba v Nemecku v júni znížila o 0,9 %. Výroba energií klesla o 0,6 % a stavebná produkcia o 2,6 %.

V rámci jednotlivých odvetví priemyslu júnová produkcia kapitálového tovaru sa medzimesačne znížila o 2,9 % a polotovarov o 0,9 %. Výroba spotrebného tovaru, naopak, vzrástla o 3,4 %.

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v Nemecku v júni stúpla o 5,1 %. Tempo jej rastu sa však citeľne spomalilo z májových 16,6 %.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiacom pred zavedením obmedzení na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu, bola júnová produkcia nižšia o 6,8 %.