Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v eurozóne aj v EÚ v septembri vzrástla

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na Slovensku sa výkon priemyslu v septembri medzimesačne znížil o 0,8 %.

Luxemburg 14. novembra (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v septembri, poslednom mesiaci 3. štvrťroka 2022, vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa výkon priemyslu v oboch blokoch po očistení od sezónnych vplyvov v septembri 2022 zvýšil oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,9 %. Tempo jeho rastu sa však spomalilo z augustových 2 % v prípade eurozóny a 1,5 % v EÚ.

V medziročnom porovnaní stúpla priemyselná produkcia v septembri v eurozóne o 4,9 % a v celej Únii o 5,7 %.

K medzimesačnému nárastu priemyselnej produkcie v eurozóne v septembri prispelo zvýšenie výroby tovarov krátkodobej spotreby o 3,6 % a kapitálových tovarov o 1,5 %, zatiaľ čo výroba polotovarov, ako aj tovarov dlhodobej spotreby klesla zhodne o 0,9 % a energií o 1,1 %.

V EÚ vzrástla výroba tovarov krátkodobej spotreby medzimesačne o 3,1 % a kapitálových tovarov o 1,7 %. A zároveň produkcia polotovarov a tiež tovarov dlhodobej spotreby klesla o 0,6 % a energií o 2 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých septembrové údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast priemyslu zaznamenali v Írsku (11,9 %), Belgicku (7,1 %), Maďarsku a Holandsku (v oboch o 1,6 %) a najstrmší pokles mali v Litve (-8,2 %), Grécku (-4,5 %) a Estónsku (-3,6 %).

Na Slovensku sa výkon priemyslu v septembri medzimesačne znížil o 0,8 %.

V medziročnom porovnaní v eurozóne v septembri stúpla výroba kapitálových produktov o 13,5 %, tovarov krátkodobej spotreby o 5,7 % a tovarov dlhodobej spotreby o 3,6 %. V prípade polotovarov však klesla o 2,1 % a energií o 3 %.

V EÚ vzrástla produkcia kapitálových tovarov o 14,3 %, tovarov krátkodobej spotreby o 8,4 % a tovarov dlhodobej spotreby o 1,8 %, pričom výroba polotovarov klesla o 1,4 % a energií o 2,8 %.

Najväčší medziročný nárast priemyslu nahlásili v septembri Írsko (31 %), Dánsko (19 %) a Malta (14,2 %). A naopak najviac sa znížila produkcia v Estónsku (-7,5 %), Lotyšsku (-3,7 %) a na Slovensku (-1,9 %).