Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v Poľsku aj výrobné ceny v novembri vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa najnovších údajov štatistického úradu GUS sa priemyselná produkcia v Poľsku v novembri 2022 zvýšila medziročne o 4,6 % po náraste o 6,6 % v predchádzajúcom mesiaci.

Varšava 20. decembra (TASR) - Produkcia priemyslu v Poľsku v novembri vzrástla menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Napriek tomu prekonala odhady analytikov. Aj výrobné ceny sa opäť zvýšili. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu GUS sa priemyselná produkcia v Poľsku v novembri 2022 zvýšila medziročne o 4,6 % po náraste o 6,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Tento výsledok prekonal očakávania trhu, ktorý predpovedal Poľsku spomalenie tempa rastu priemyslu na 2,5 %.

Novembrový rast priemyselnej aktivity bol najslabší od februára 2021. Dôvodom bolo spomalenie produkcie vo výrobe (na 6,1 % z 9,2 % v októbri), v dodávkach vody a odpadovom hospodárstve (na 0,7 % z 0,5 %) a v ťažobnom a banskom sektore (na 0,6 % zo 4,5 %). A zároveň, výroba elektriny, plynu, pary a klimatizácie v novembri klesala miernejším tempom (o -8,5 % po páde o -17 % v októbri).

V medzimesačnom porovnaní produkcia poľského priemyslu v novembri ožila a vzrástla o 2,9 % po októbrovom poklese o 0,9 %.

Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra PAP, očakávali, že novembrová priemyselná produkcia stúpne medzimesačne o 0,4 %.

GUS uviedol tiež, že výrobné ceny v Poľsku sa v novembri 2022 medziročne zvýšili o 20,8 % a medzimesačne klesli o 0,5 %.