Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v Španielsku v januári pokračovala v raste

Foto: TASR/AP

Podľa najnovších štatistík sa priemyselná produkcia vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v januári 2022 zvýšila medziročne o 1,7 % po náraste o 1,3 % v decembri.

Madrid 8. marca (TASR) - Produkcia priemyslu v Španielsku v januári pokračovala v raste, ale pomalším tempom, ako očakávali ekonómovia. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad INE.

Podľa najnovších štatistík sa priemyselná produkcia vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v januári 2022 zvýšila medziročne o 1,7 % po náraste o 1,3 % v decembri. Ekonómovia však očakávali, že tempo jej rastu sa v januári zrýchli viac, na 2,3 %.

INE ďalej informoval, že výroba spotrebného tovaru v prvom mesiaci roka stúpla medziročne o 5 %, polotovarov o 1,6 % a energií o 0,2 %, ale výroba kapitálových produktov klesla o 1,3 %.

V medzimesačnom porovnaní výkon španielskeho priemyslu po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy v januári klesol o 0,1 %. Prispelo k tomu najmä zníženie výroby kapitálových produktov o 1,1 % a tiež pokles produkcie tovarov krátkodobej spotreby o 0,7 %, zatiaľ čo výroba trvanlivých spotrebiteľských produktov stúpla o 1,5 %.