Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v Taliansku klesla už štvrtý mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Podľa štatistík sa index priemyselnej produkcie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny po úprave o sezónne vplyvy v apríli 2023 znížil medzimesačne o 1,9 %, najviac od septembra 2022.

Rím 9. júna (TASR) - Priemyselná produkcia v Taliansku v apríli opäť klesla, už štvrtý mesiac po sebe a najviac od septembra 2022. Ukázali to v piatok údaje štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

Podľa štatistík sa index priemyselnej produkcie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny po úprave o sezónne vplyvy v apríli 2023 znížil medzimesačne o 1,9 %, najviac od septembra 2022. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa aspoň mierne zvýši, o 0,1 %.

Slabší ako očakávaný výsledok poukazuje na to, že priemyselný sektor je pod silným tlakom vyšších úrokov z pôžičiek, keďže Európska centrálna banka (ECB) agresívne dvíha svoje kľúčové úroky, aby skrotila vysokú infláciu.

ISTAT ďalej uviedol, že priemyselná produkcia sa v apríli znížila vo všetkých sektoroch, pričom výroba polotovarov klesla o -2,6 %, kapitálových produktov o -2,1 %, spotrebného tovaru o -0,4 % a energií o -0,3 %.

V medziročnom porovnaní a po očistení od kalendárnych vplyvov a počtu pracovných dní sa priemyselná produkcia v Taliansku v apríli prepadla o 7,2 %, najviac od júla 2020, keď klesla o 8,3 % v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19.