Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Produkcia talianskeho priemyslu v marci nečakane klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní a po očistení od počtu pracovných dní priemyselná produkcia v Taliansku v marci 2021 vyskočila až o 37,7 %.

Rím 11. apríla (TASR) - Výkon talianskeho priemyslu sa v marci 2021 oproti februáru prekvapujúco znížil. V medziročnom porovnaní však strmo vzrástol, keďže vlani v marci zaviedlo Taliansko prvú blokádu na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu ISTAT priemyselná produkcia v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v marci klesla o 0,1 % oproti februáru, keď po revízii medzimesačne vzrástla o 0,1 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že v marci sa tempo rastu priemyslu zrýchli na 0,4 %.

ISTAT uviedol tiež, že výroba spotrebného tovaru v marci klesla o 1,5 %, zatiaľ čo výroba energií stúpla o 1,8 %, polotovarov o 0,5 % a kapitálových produktov o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní a po očistení od počtu pracovných dní priemyselná produkcia v Taliansku v marci 2021 vyskočila až o 37,7 %. Dôvodom bol však nízky porovnávací základ po vlaňajšom zatvorení mnohých tovární počas prvej blokády.