Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Produkcia talianskeho priemyslu v októbri nečakane klesla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní a po očistení od kalendárnych vplyvov a počtu pracovných dní sa talianska priemyselná produkcia v októbri zvýšila o 2 %.

Rím 10. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Taliansku v októbri nečakane klesla. Informoval o tom v piatok štatistický úrad ISTAT.

Podľa štatistík sa výkon priemyslu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny v októbri znížil o 0,6 % oproti septembru, keď medzimesačne vzrástol o 0,1 %. Ekonómovia pritom očakávali, že sa tempo jeho rastu v októbri zvýši na 0,4 %.

ISTAT ďalej uviedol, že výroba kapitálových produktov v Taliansku v novembri klesla o 1,4 % (o -1,1 % v septembri), spotrebného tovaru o 0,9 % (po náraste o 3,6 %) a polotovarov o 0,8 % (po zvýšení o 1 % v septembri). Rast výroby energií sa však zrýchlil na 2,3 % z 1,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

V medziročnom porovnaní a po očistení od kalendárnych vplyvov a počtu pracovných dní sa talianska priemyselná produkcia v októbri zvýšila o 2 %. To bolo oveľa pomalšie tempo rastu ako o 4,5 % v predchádzajúcom mesiaci a zaostalo aj za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že dosiahne 3,3 %.