Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Produkcia v maďarskom priemysle vzrástla v októbri viac, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Soukup

S odvolaním sa na predbežné údaje maďarského štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.

Budapešť 8. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Maďarsku vzrástla v októbri výraznejšie, než sa očakávalo. S odvolaním sa na predbežné údaje maďarského štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.

Priemyselná produkcia vzrástla v októbri po úprave o počet pracovných dní medziročne o 12,7 %. To znamená výrazné zvýšenie tempa rastu oproti septembru, keď rast dosiahol 7,8 %. Ekonómovia so zrýchlením rastu počítali, očakávali však, že dosiahne 8,7 %. Na neupravenej báze sa priemyselná produkcia v Maďarsku zvýšila v októbri medziročne o 10,1 %.

Medzimesačne vzrástla produkcia v maďarskom priemysle v októbri o 1,7 % po 3-% raste v septembri. Bol to druhý rastový mesiac po sebe.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku zrýchlili v novembri rast na 0,5 %

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku vzrástli v novembri druhý mesiac po sebe, pričom tempo rastu sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom výrazne zrýchlilo. Napriek tomu však nesplnilo očakávania ekonómov, ktorí počítali s ešte rýchlejším cenovým rastom. S odvolaním sa na údaje maďarského štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.

Index spotrebiteľských cien vzrástol v novembri medziročne o 0,5 %, zatiaľ čo v októbri sa ceny zvýšili o 0,1 %. Napriek výraznému zrýchleniu rastu cien výsledok zaostal za očakávaniami ekonómov. Tí počítali so zrýchlením rastu na 0,7 %.

Pod rýchlejší rast sa do veľkej miery podpísali ceny potravín, ktoré v novembri vzrástli o 2 %. Ceny oblečenia a obuvi sa zvýšili o 0,4 % a ceny služieb o 1,4 %. Naopak, náklady na energie sa znížili o 0,3 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v novembri stagnovali. Pre porovnanie, v októbri zaznamenali rast o 0,2 %.