Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia v Rakúsku vzrástla aj v septembri, rast sa výrazne spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výsledky ovplyvnil najmä sektor stavebníctva.

Viedeň 10. novembra (TASR) - Produkcia v Rakúsku pokračovala v septembri v raste, tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci výrazne spomalilo. Výsledky ovplyvnil najmä sektor stavebníctva. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil údaje rakúskeho štatistického úradu.

Index produkcie, ktorý zahrnuje rakúsky priemyselný aj stavebný sektor, vzrástol v septembri medziročne o 6,9 %. V auguste rast dosiahol 9,4 %.

Spomalenie rastu zaznamenali obidva sektory, v prípade stavebníctva bol však rozsah spomalenia omnoho výraznejší. Produkcia v priemysle sa v septembri zvýšila o 7 % po 8,8-percentnom raste v auguste, produkcia v stavebnom sektore však spomalila tempo rastu z 11,3 % na 6,4 %.

Z jednotlivých priemyselných oblastí najviac rástla produkcia v oblasti energií, a to o 18,8 %. Dvojciferným tempom rástla aj produkcia tovarov dlhodobej spotreby (11,7 %). Produkcia kapitálových tovarov sa zvýšila o 8,7 % a tovarov krátkodobej spotreby o 3,1 %. Mierne tempo rastu (2,5 %) zaznamenala produkcia polotovarov.