Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Produkcia v španielskom priemysle zmiernila v júli tempo poklesu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Produkcia v španielskom priemysle klesla v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 1,8 %.

Madrid 8. septembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Španielsku pokračovala v júli v poklese, štvrtý mesiac po sebe, tempo poklesu sa však zmiernilo. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje španielskeho štatistického úradu INE. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Produkcia v španielskom priemysle klesla v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 1,8 %. V júni jej pokles dosiahol 3,2 %, čo predstavovalo najprudšie zníženie priemyselnej produkcie od novembra 2020.

Júlové údaje sú lepšie aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali so zmiernením poklesu produkcie, čakali však, že pokles dosiahne 2 %.

Za pokračujúcim poklesom priemyselnej produkcie v Španielsku je najmä energetický sektor, kde produkcia klesla o 10,8 %. Výrazný pokles zaznamenala aj produkcia tovarov dlhodobej spotreby, konkrétne o 7,3 %. Klesla aj výroba polotovarov, pokles bol však miernejší, keď dosiahol 2,6 %.

Naopak, produkcia kapitálových tovarov a tovarov krátkodobej spotreby vzrástla a čiastočne kompenzovala nepriaznivé údaje z ostatných sektorov. V prvom prípade sa zvýšila o 5,9 % a v druhom o 1,1 %.

V medzimesačnom porovnaní sa priemyselná výroba v Španielsku vrátila v júli k rastu. Zvýšila sa o 0,2 %, zatiaľ čo v júni oproti máju klesla o 1 %.