Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Produkcia v stavebníctve eurozóny sa v septembri vrátila k rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Medzimesačne sa stavebná produkcia v členských štátoch EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najviac zvýšila v Slovinsku.

Luxemburg 17. novembra (TASR) - Po augustovom poklese sa stavebná produkcia v eurozóne vrátila v septembri k rastu. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil prvý odhad.

Ako Eurostat uviedol, produkcia v stavebníctve eurozóny po úprave o sezónne vplyvy vzrástla v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,9 %. V auguste zaznamenala medzimesačný pokles o 1,4 %, dodal úrad, ktorý tak predbežný odhad za august revidoval. V odhade zverejnenom v polovici októbra uvádzal augustový pokles stavebnej produkcie v krajinách eurozóny o 1,3 %.

Návrat k rastu zaznamenala v septembri aj stavebná produkcia v celej Európskej únii. Medzimesačne sa zvýšila o 1,2 %, zatiaľ čo v auguste oproti júlu klesla o 1,8 %.

Rast evidovala eurozóna, ako aj celá EÚ, aj v medziročnom porovnaní. Oproti septembru 2020 sa stavebná výroba v krajinách s jednotnou menou zvýšila o 1,5 %. V EÚ rast dosiahol 1,8 %. V auguste v obidvoch prípadoch zaznamenala stavebná produkcia pokles.

Medzimesačne sa stavebná produkcia v členských štátoch EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najviac zvýšila v Slovinsku (8,5 %), vo Švédsku (6 %) a v Maďarsku (4,1 %). Naopak, najvýraznejšie klesla v Rumunsku (o 4,9 %), na Slovensku (o 3,8 %) a v Poľsku, kde sa znížila o 1,9 %.

V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve v septembri najviac zvýšila v Maďarsku (14,3 %), vo Fínsku (6 %) a Poľsku (4,3 %). Najviac klesla v Rumunsku (o 14,2 %), Španielsku (o 7,2 %) a na Slovensku, kde pokles dosiahol 1,6 %.