Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Produkcia v stavebníctve eurozóny sa v novembri vrátila k poklesu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Vývoj v novembri ovplyvnila produkcia v oblasti pozemných stavieb. Tá klesla o 0,9 %. Produkcia v oblasti inžinierskych stavieb sa zvýšila, avšak tempo rastu dosiahlo iba 0,4 %.

Luxemburg 18. januára (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne sa v novembri vrátila k poklesu, keď ju do veľkej miery ovplyvnil vývoj v oblasti pozemných stavieb. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Produkcia v stavebnom sektore eurozóny klesla v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,8 %, zatiaľ čo v októbri zaznamenala rast po revízii smerom nadol o 1 %. V predbežnom odhade z decembra Eurostat uvádzal rast stavebnej produkcie eurozóny za október na úrovni 1,3 %.

Vývoj v novembri ovplyvnila produkcia v oblasti pozemných stavieb. Tá klesla o 0,9 %. Produkcia v oblasti inžinierskych stavieb sa zvýšila, avšak tempo rastu dosiahlo iba 0,4 %.

V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v eurozóne vzrástla o 1,3 %. To znamená spomalenie tempa rastu, keď v októbri medziročný rast v menovej únii dosiahol 1,9 %.

V širšej Európskej únii sa stavebná produkcia v novembri medzimesačne znížila o 0,4 %. V októbri zaznamenala medzimesačný rast o 1 %, rovnako ako v eurozóne. Medziročne sa produkcia v stavebníctve EÚ zvýšila o 1,8 %.

Z jednotlivých členských štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, zaznamenali najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej produkcie Slovinsko (-3,4 %), Nemecko (-2,2 %) a Slovensko, kde stavebná produkcia klesla o 2 %. Najvýraznejší rast evidovali v Maďarsku (6,8 %), Poľsku (2,5 %) a Belgicku (1,6 %).

V porovnaní s novembrom predchádzajúceho roka najvýraznejšie klesla stavebná produkcia v Španielsku (-6,9 %), ďalej na Slovensku (-5,8 %) a v Nemecku, kde sa znížila o 1,2 %. Naopak, najviac vzrástla v Slovinsku (44 %), Rumunsku (20,4 %) a Belgicku, ktoré zaznamenalo rast o 12,9 %.