Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Produkcia v talianskom priemysle klesla v júni druhý mesiac v rade

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Z jednotlivých sektorov sa najhoršie vyvíjala produkcia kapitálových tovarov.

Rím 6. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia v Taliansku zaznamenala pokles aj v júni, druhý mesiac po sebe, tempo poklesu sa pritom výrazne zrýchlilo. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje talianskeho štatistického úradu Istat.

Štatistický úrad uviedol, že priemyselná produkcia klesla v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu o 2,1 % po 1,1-percentnom poklese v máji. Rozsah poklesu bol podstatne výraznejší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali so zmiernením poklesu na 0,2 %.

Z jednotlivých sektorov sa najhoršie vyvíjala produkcia kapitálových tovarov. Tá po májovom raste o 0,2 % zaznamenala v júni pokles o 3,3 %. Nasledoval pokles produkcie spotrebiteľských tovarov, ktorý dosiahol 2,1 %. V tomto prípade sa tempo poklesu výrazne zrýchlilo, keď v máji v porovnaní s aprílom klesla produkcia v príslušnom segmente o 0,7 %.

Nepriaznivé údaje zverejnil Istat aj v medziročnom porovnaní. Priemyselná produkcia v Taliansku klesla v júni oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 1,2 %, čo predstavuje prvý medziročný pokles priemyselnej výroby od januára.