Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Produkcia v talianskom priemysle v apríli nečakane vzrástla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K celkovej produkcii prispeli všetky kľúčové oblasti biznisu až na kapitálové výrobky, kde produkcia stagnovala.

Rím 11. júna (TASR) - Priemyselná produkcia v Taliansku zaznamenala v apríli nečakaný rast, pričom vývoj v priemysle priaznivo ovplyvnil takmer všetky oblasti. Informoval o tom server RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje talianskeho štatistického úradu.

Priemyselná produkcia v Taliansku vzrástla v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,6 % po 0,2-percentnom raste v marci. Analytici pritom očakávali pokles o 1,1 %. K celkovej produkcii prispeli všetky kľúčové oblasti biznisu až na kapitálové výrobky, kde produkcia stagnovala.

Na medziročnej báze sa priemyselná produkcia upravená o kalendárne vplyvy zvýšila o 4,2 %. Aj v tomto prípade to znamená výrazné zrýchlenie tempa rastu, keď v marci produkcia v priemysle vzrástla o 3,2 %. Výsledky opäť prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom priemyselnej produkcie o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní vývoj v priemysle najviac ovplyvnila produkcia spotrebiteľských tovarov, ktorá vzrástla o 11,3 %. Produkcia v energetickom sektore sa zvýšila o 4,7 % a produkcia polotovarov o 2,6 %.