Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Produkcia vína vo Francúzsku by mala byť tento rok o 18 % vyššia

Na archívnej snímke prázdne sudy sú pripravené na ďalší zber na jeseň v pivnici výrobcu šampanského Anselma Selossea vo francúzskej obci Avize v regióne Champagne. Foto: TASR/AP

Alsasko tiež zasiahlo dlhotrvajúce suché počasie a odhaduje sa, že jeho produkcia bude 11 % až 21 % pod priemerom.

Paríž 7. októbra (TASR) - Produkcia vína vo Francúzsku by v tomto roku mala dosiahnuť 44,6 milióna hektolitrov, čo je o 18 % viac ako vlani, keď úrodu poškodil mráz. Uviedlo to v piatok ministerstvo poľnohospodárstva, keďže zber sa pre suché leto začal skôr a blíži sa ku koncu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Najnovší odhad ministerstva je vyšší ako 44 miliónov hektolitrov, ktoré predpovedalo v septembri a pohybuje sa 4 % nad päťročným priemerom. Jeden hektoliter pritom predstavuje 133 štandardných fliaš vína.

Zber hrozna v regióne Champagne sa skončil približne o 12 dní skôr, ako bol desaťročný priemer, pričom sa očakáva, že celková produkcia tu bude v porovnaní s minulým rokom v dôsledku priaznivých poveternostných podmienok takmer dvojnásobná.

V regióne Bordeaux, kde sa zber skončil v závere septembra, sa očakáva produkcia zhruba 5 % pod priemerom, keďže sucho brzdilo rast hrozna, zatiaľ čo jarné mrazy a júnové krupobitie poškodili niektoré vinohrady.

Alsasko tiež zasiahlo dlhotrvajúce suché počasie a odhaduje sa, že jeho produkcia bude 11 % až 21 % pod priemerom.