Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Produkcia vo fínskom priemysle sa v apríli vrátila k poklesu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Produkcia v energetickom sektore zaznamenala prudké spomalenie rastu.

Helsinki 9. júna (TASR) - Priemyselná produkcia vo Fínsku sa v apríli vrátila k poklesu, pod čo sa podpísalo výrazné zníženie produkcie vo výrobnom sektore a v banskej oblasti. Navyše produkcia v energetickom sektore zaznamenala prudké spomalenie rastu. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Fínsky štatistický úrad v piatok zverejnil, že produkcia vo fínskom priemysle klesla v apríli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 2,4 %, zatiaľ čo v marci zaznamenala 4-percentný rast. Aj údaj za marec bol revidovaný smerom nadol, keď štatistický úrad pôvodne udával marcový rast na úrovni 4,5 %.

Pod aprílový vývoj priemyselnej produkcie v škandinávskej krajine sa veľkou mierou podpísal pokles produkcie vo výrobnom sektore (-3,8 %) a v banskom priemysle, kde produkcia klesla o 6,5 %. Rástla iba produkcia v energetickom sektore, ktorá navyše zaznamenala prudké spomalenie rastu. Zvýšila sa o 6 %, zatiaľ čo v marci medziročne vzrástla o 13,9 %.

V medzimesačnom porovnaní zaznamenala priemyselná produkcia vo Fínsku v apríli pokles o 1,7 %. V marci sa zvýšila, a to o 2,8 %.