Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia vo francúzskom priemysle na začiatku roka klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výsledky do veľkej miery ovplyvnil výrazný pokles výroby dopravných zariadení.

Paríž 3. marca (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku zaznamenala na začiatku tohto roka pokles, prvý za tri mesiace. Výsledky do veľkej miery ovplyvnil výrazný pokles výroby dopravných zariadení. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Podľa úradu klesla priemyselná produkcia vo Francúzsku v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,9 %, zatiaľ čo v závere minulého roka sa medzimesačne o 1,5 % zvýšila. Pokles, prvý od októbra, ekonómov prekvapil, keďže očakávali rast, aj keď mierny na úrovni 0,1 %.

Dôvodom bol vývoj vo výrobnom sektore a v rámci neho vo výrobe dopravných zariadení. Produkcia vo výrobnom sektore klesla v januári o 1,8 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenala rast o 0,2 %. V rámci výrobného sektora najvýraznejšie klesla produkcia dopravných zariadení, až o 6,7 %.

Klesla aj produkcia ťažobného sektora, konkrétne o 3 %. Výroba potravín a nealkoholických nápojov stagnovala, rástla však produkcia rafinovaných ropných výrobkov. Rast zaznamenal aj stavebný sektor.