Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Produkcia vo francúzskom priemysle v marci nečakane klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,5 %.

Paríž 5. mája (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku zaznamenala v marci pokles, ktorý bol síce výrazne miernejší než v predchádzajúcom mesiaci, analytici však očakávali mierne zotavenie priemyselnej výroby. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje francúzskeho štatistického úradu. Informoval o tom portál RTTNews.

Priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,5 %. Vo februári dosiahol medzimesačný pokles až 1,2 %, analytici však počítali s tým, že produkcia v priemysle vzrastie v marci o 0,2 %.

Výrazne sa znížila najmä produkcia v ťažobnom sektore a v stavebníctve. V prvom prípade pokles dosiahol 1,5 % a v druhom 1,7 %. Pokles zaznamenala aj produkcia vo výrobnom sektore, bol však miernejší a dosiahol 0,3 % po 0,9-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci.

Za celý 1. kvartál sa celková priemyselná produkcia zvýšila v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 0,3 %. Vývoj vo francúzskom priemysle výrazne podporil výrobný sektor, v rámci ktorého produkcia v prvých troch mesiacoch roka vzrástla medziročne o 1,2 %.