Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Produktivita práce v USA klesla v 1. kvartáli o 7,5 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K prudšiemu poklesu produktivity práce oproti odhadom došlo najmä preto, že počet odpracovaných hodín výrazne vzrástol, zatiaľ čo výkon klesol.

Washington 5. mája (TASR) - Produktivita práce v USA zaznamenala v 1. kvartáli tohto roka pokles o 7,5 %. To je najprudší pokles produktivity práce v Spojených štátoch od 3. štvrťroka 1947. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva práce. TASR o tom informuje na základe správy serveru RTTNews.

K prudkému poklesu produktivity za 1. kvartál došlo po výraznom raste v predchádzajúcom štvrťroku, keď vo 4. kvartáli minulého roka zaznamenala produktivita práce po revízii smerom nadol rast o 6,3 %. Vývoj za prvé tri mesiace tohto roka bol horší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí počítali s poklesom o 5,4 %, pričom vychádzali z pôvodného rastu za 4. kvartál na úrovni 6,6 %.

K prudšiemu poklesu produktivity práce oproti odhadom došlo najmä preto, že počet odpracovaných hodín výrazne vzrástol, zatiaľ čo výkon klesol. Počet odpracovaných hodín sa zvýšil o 5,5 %, na druhej strane výkon klesol o 2,4 %.

Ministerstvo zároveň informovalo, že jednotkové pracovné náklady vzrástli v 1. štvrťroku o 11,6 %, zatiaľ čo v poslednom kvartáli vzrástli po revízii mierne smerom nahor o 1 %. Analytici očakávali, že rast pracovných nákladov dosiahne 9,9 % po pôvodne udávanom raste vo 4. štvrťroku na úrovni 0,9 %.