Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Produktivita práce v USA klesla najvýraznejšie za 40 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj bol tak výrazne horší, než sa predpokladalo.

Washington 4. novembra (TASR) - Náklady na prácu v USA v 3. štvrťroku tohto roka vzrástli, zatiaľ čo produktivita práce klesla najprudším tempom za posledných 40 rokov. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Ako oznámilo, produktivita práce v USA sa v 3. kvartáli prepadla o 5 % po tom, ako v predchádzajúcom štvrťroku zaznamenala po revízii smerom nahor rast na úrovni 2,4 %. Tempo poklesu za 3. štvrťrok bolo najprudšie od 2. štvrťroka 1981.

Vývoj bol tak výrazne horší, než sa predpokladalo. Analytici očakávali, že produktivita práce klesne v 3. kvartáli o 1,5 %. Vychádzali pritom z pôvodne uvádzaného 2,1-percentného rastu za 2. štvrťrok.

K prudšiemu poklesu produktivity v porovnaní s odhadmi došlo preto, lebo počet odpracovaných hodín vzrástol omnoho výraznejšie než výkon. Zatiaľ čo počet odpracovaných hodín sa zvýšil o 7 %, výkon vzrástol iba o 1,7 %.

Ministerstvo zároveň zverejnilo, že jednotkové pracovné náklady vzrástli o 8,3 %, zatiaľ čo v 2. štvrťroku ich rast predstavoval po revízii smerom nadol 1,1 %. Aj v tomto prípade sú zverejnené údaje výrazne odlišné od očakávaní analytikov. Tí počítali s rastom pracovných nákladov o 5,2 % po pôvodne uvádzanom raste za 2. kvartál na úrovni 1,3 %.